Лични алати
Пријави се
Трага: Дома

Факултет за електротехника и информациски технологии

sp2017.gifПокана за предавања од IEEE ComSoc

Со големо задоволство, одделот за телекомуникации при македонската секција на IEEE ве кани на предавањата на Alon Rosen (IDC Herzliya) и Andrej Bogdanov (Chinese University of Hong Kong) кои ќе се одржат на 2.07.2019 (вторник) во 10 часот во Салата за презентации на ФЕИТ.

Повеќе...


Свечено доделување на награди и пофалници на студентите со постигнат успех 9 и над 9 и награди и благодарници на најзаслужните студенти за промоција на ФЕИТ

 

feitlogo.png

На 28 јуни 2019 година (петок), со почеток во 11 часот во Амфитеатарот на ФЕИТ ќе се одржи свечено доделување на награди и пофалници на студентите кои учебната 2017/2018 година ја завршиле со успех 9 и над 9 заклучно со августовската испитна сесија.

Повеќе...


Летна школа „Дизајн на вградливи микрокомпјутерски системи 2019“

LSVMS2019.jpg

Во периодот од 01 јули до 05 јули 2019 год. ќе се одржи деветтата по ред ЛЕТНА ШКОЛА „Дизајн на вградливи микрокомпјутерски системи“ на тема „Сензори и актуатори (sensors and actuators)“.

Повеќе...


Промовирана 56-тата генерација инженери и магистри

promocija2019.1.jpg

Факултетот за електротехника и информациски технологии, вчеравечер, на свечена церемонија ја промовираше 56-та генерација студенти кои дипломираa на нашиот факултет. Во Македонската филхармонија беа промовирани околу 260 нови инженери, од кои 198 дипломирани инженери и 58 магистри.

Повеќе..


ФЕИТ одржа свечен наставно-научен совет

taskovski.nns.jpg

Факултетот за електротехника и информациски технологии, денеска, одржа Наставно-научен совет на кој присуствуваа сите членови на Советот, но и министерот за образование и наука, Арбер Адеми, вицепремиерот и министер за внатрешни работи, Оливер Спасовски, ректорот на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“, професор д-р Никола Јанкуловски и претставници на компании со кои соработува Факултетот.

Повеќе...


Техничките факултети – причина за национална гордост

dekanisorektoripremier.jpg

Трите технички факултети Машинскиот факултет, Технолошко-металуршкиот факултет и Факултетот за електротехника и информациски технологии, вчеравечер, на свечена академија одбележаа 60 години постоење. Трите факултети прославија шест деценици под мотото „Создаваме иднина“.

Повеќе...


 

Доделена Златна диплома на првите дипломирани електроинженери

zlatnadiploma.1.jpg

Факултетот за електротехника и информациски технологии додели 60-тина Златни дипломи на првите студенти кои дипломирале пред 50-тина години на тогашниот Технички факултет, отсек електро. Денес беа доделени дипломи на студентите кои дипломирале во периодот меѓу 1964-1969 година.

Повеќе...


Промоција на дипломирани и

магистрирани студенти 2019

pokanazapromocija.1.jpg

 


 

zlatnadiploma.jpg


Шаховски турнир по повод 60 ГОДИНИ ФЕИТ


Повик за учество на СКЕЕОР

copy_of_SKEEOR.jpg

Со големо задоволство Ве покануваме да учествувате на Седмата студентска конференција за енергетска ефикасност и одржлив развој. Конференцијата ќе се одржи од 29 октомври до 1 ноември 2019 год. во просториите на Факултетот за електротехника и информациски технологии во Скопје. Ги известуваме сите заинтересирани студенти дека рокот за испраќање апстракт е до 01.07.2019 год.

Повеќе...


 

Конкурс во рамки на програмата ЕРАЗМУС +

erasmus.png

Во рамки на програмата ЕРАЗМУС+ K103 на Европската комисија, Универзитетот „Св. Кирил и Методиј” распишува конкурс за доделување стипендии за студенти и наставен кадар за студиски престој на високообразовните институции во ЕУ.

Повеќе...


АД ЕСМ, ЕВН Македонија АД И АД Мепсо распишуваат конкурс за студентите од електроенергетските студиски програми запишани по првпат во учебната 2018/2019

ELEM_logo240.pngcopy_of_logoevn.pngmepsologoskr..png


Тим од ФЕИТ победи и на балкански инженерски натпревар

20.5.2019.jpg

20.05.2019, Скопје – Тимот Space Divers, составен од студентите на Факултетот за електротехника и информациски технологии Александра Мирческа, Марија Алексовска, Тијана Спировска и Бојан Страчковски победи во категоријата Case Study на инженерскиот натпревар EBEC (European Best Engineering Competition). Case Study e интензивна анализа која дава конкретно решение на некој технолошки или менаџерски проблем.

Повеќе...


ITU Centre of Excellence elearning курс: „NGN Evolution, Future Networks and Ultra-Broadband Internet”

ITU_Academy_logo.png

 

International Telecommunication Union (ITU) Centre of Excellence (CoE) на ФЕИТ во Скопје организира elearning курс на тема „NGN Evolution, Future Networks and Ultra-Broadband Internet”.

28 мај до 24 јуни 2019 година

Повеќе...


ТЕСТИРАЊЕ НА 5G ТЕХНОЛОГИЈА - ПАРТНЕРСТВО НА МАКЕДОНСКИ ТЕЛЕКОМ И ФЕИТ

5G.7.JPG

Денес, во Скопје, по повод 17 мај – Светскиот ден на телекомуникациите, Македонски Телеком и ФЕИТ објавија партнерство за тестирање на 5G технологија.

Повеќе...


Студентите од ФЕИТ повторно добиваат меѓународно признание

proekt.FEIT.10.5.2019.1jpg.jpg

Проектот „Концепт за напреден систем за домување на возрасни лица“ на студентите Катерина Билбилоска, Милан Јанковски, Матеј Пунтевски и Константин Кузмановски од Факултетот за електротехника и информациски технологии освои награда најдобар проект во категоријата симулација на Меѓународната културна и академска средба на студентите по технички науки (International Cultural and Academic Meeting of Engineering Students – ICAMES 2019).

Повеќе...


ИНОФЕИТ објавува програма за поддршка на иновативни студентски идеи INNO-SAE 2019innofeit2019.png

Студентската програма Innovations in Smart Anything Everywhere (INNO-SAE 2019) е иницијатива на Центарот за трансфер на технологии и иновации – ИНОФЕИТ за поддршка на 60-годишнината на ФЕИТ преку демонстрација на иновативниот капацитет на студентите.

Повеќе..


ИНОФЕИТ е македонски партнер на University Startup World Cup (USWC)

University Startup World Cup (USWC) е глобален натпревар на иновативни универзитетски стартапи чиешто финале секоја година се одржува во Данска како земја со еден од најразвиените иновациски екосистеми во светот. Натпреварот започнува со online пријавување на заинтересираните универзитетски стартапи и online следење на работилници кои им овозможуваат на стартапите да развијат бизнис план кој ќе биде предмет на оценување.

Повеќе...


ИНОФЕИТ започнува програма за поддршка на иновации кај студентите на УКИМ

31.03.2019, Скопје - Интердисциплинарни тимови од Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ (УКИМ) ќе работат на создавање иновативни продукти и решенија во рамки на студентската програма Innovations in Smart Anything Everywhere (INNO-SAE 2019), во организација на Центарот за трансфер на технологии и иновации – ИНОФЕИТ. Ваквата активност претставува демонстрација на иновативниот капацитет на студентите на УКИМ по повод 60 години ФЕИТ.

INOFEIT1.jpg

Повеќе...


ФЕИТ стана официјален центар за сертификација на Microsoft програми

28.03.2019, Скопје - Microsoft академија и тестинг центар, денеска, беа промовирани пред студентите на Факултетот за електротехника и информациски технологии - ФЕИТ во рамки на ЕУ Дигиталната недела. Со ова, ФЕИТ стана официјален центар за сертификација на Microsoft програми.

Повеќе...Почна 6-тиот Саем за вработување и пракса КОНТАКТ 2019

На кампусот технички факултети, денес, официјално беше отворен шестиот Саем за вработување и пракса КОНТАКТ 2019. Саемот се состои од едукативен и саемски дел.

saemzavrabotuvanjeipraksaKONTAKT2019.jpg


INNOFEIT’s collaboration with Inform now backed with NOKIA’s Smart City platform

inofeit.6.2.2019.png

Smart cities and the internet of things is the future, and Nokia is a significant global leader in this space. This week, our executive team met with Mr. Darko Giljevic from Nokia Networks, prof. Dr. Dimitar Tashkovski, Faculty of Electrical Engineering and Information Technologies (FEIT) Dean and prof. Dr. Vladimir Atanasovski, Vice-Dean for finances and Managing Director of INNOFEIT.


ФЕИТ ќе соработува со кинескиот институт Конфуциј

Деканот на Факултетот за електротехника и информациски технологии, професор д-р Димитар Ташковски, ректорот на УКИМ, професор д-р Никола Јанкуловски и првите луѓе на Институтот Конфуциј при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“, македонскиот директор, проф. д-р Влатко Стоилков и кинескиот директор, проф. д-р Лијао Веи, денес, потпишаа Меморандум за соработка.

IMG_1541.jpg

Повеќе...


Шеста студентска конференција за енергетска ефикасност и оддржлив развој – СКЕЕОР 2018


Во периодот од 4ти до 7 ми декември 2018 година под покровителство на Факултетот за Електротехника и Информациски Технологии се одржа шестата по ред студентска конференција „Енергетска Ефикасност и Одржлив Развој“ – СКЕЕОР 2018. Од година во година конференцијата добива се поголем размер, а заинтересираноста меѓу студентите постојано се зголемува. Главен организатор на студентската конференција е Здружението за истражување и промоција на енергетската ефикасност и одржливиот развој СКЕЕОР – Скопје,во текот на успешно одржаните денови студентите имаа прилика да ги презентираат своите научни трудови и да разменат и стекнат многу нови знаења преку комуникацијата и дискусиите со професорите и претставници од компаниите.

Повеќе...


ФЕИТ ОТВОРИ ЦЕНТАР ЗА ТРАНСФЕР НА ТЕХНОЛОГИИ И ИНОВАЦИИ

logoINNOFEIT.jpg

Факултетот за електротехника и информациски технологии при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ – Скопје, денеска, ги отвори вратите на новиот Центар за трансфер на технологии и иновации – ИНОФЕИТ.

Повеќе...


ФЕИТ прв факултет што ќе произведува чиста енергија од фотоволтаици

На 22.08.2018г. , на Факултетот за електротехника и информациски технологии во Скопје беа пуштени во употреба две фотоволтаични централи со вкупна моќност од 22 KW. Едната централа е со моќност 10 KW e донација на ОКТА, а другата со моќност од  12 KW, која има и систем за акумулирање на енергија е набавена во рамките на ИПА проектот „Подобрување на интеграцијата на складирање на енергија во згради со фотоволтаици - PV ESTIA, како и со сопствени средства на факултетот.

Повеќе...


Презентација на ФЕИТ

Prezentacija_na_FEITdekemvri2017_m.jpg

ISO 9001:2008

Соопштенија

RoboMac_Logobezgodina.jpg


erasmus.png

Календар
јули
« јули 2024 »
повтсрчепесане
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031