Лични алати
Пријави се

Симулација на телекомуникациски системи

Предмет: Симулација на телекомуникациски системи

Код: ФЕИТ10021

Број на ЕКТС кредити: 6 ЕКТС

Неделен фонд на часови: 3+0+0+3

Наставник: д-р Зоран Хаџи-Велков

Содржина на предметната програма: Линеарни и нелинеарни трансформации на случајни процеси. Трансформација на моменти и кумуланти (директен метод и Рајсов метод). Гаусови теснопојасни случајни процеси. Други теснопојасни случајни процеси. Испади во случајни процеси.

Методи на моделирање во телекомуникации. Основни компоненти на современите ТК системи во реални услови на работа. Модели на комуникациски канали. Модели на предавател и приемник. Моделирање и грешки при моделирање на комплексни сигнали, шум и интерференција во временски и фреквентен домен.

Симулациски методи во телекомуникации. Оценка на перформанси на телекомуникациски систем преку симулација. Квалитет на оценувач. Монте Карло методи. Статистички тестови. Стохастички диференцијални равенки и стохастички интеграли. Нумерички методи за решавање на проблеми во современите телекомуникации.

Литература:

  1. S. Primak, V. Kontorovich and V. Lyandres, “Stochastic Methods and Their Applications to Communications,” John Wiley & Sons, 2004.
  2. Reuven Y. Rubinstein and Dirk P. Kroese, “Simulation and the Monte Carlo Method,” 2-ро издание, Wiley-Interscience, 2007.
  3. M. Simon and M.S. Alouini, “Digital Communications over Fading Channels,” 2-ро издание, Wiley-IEEE Press, 2005.
Презентација на ФЕИТ

Prezentacija_na_FEITdekemvri2017_m.jpg

ISO 9001:2008

Соопштенија

RoboMac_Logobezgodina.jpg


erasmus.png

Календар
aвгуст
« aвгуст 2022 »
повтсрчепесане
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031