Лични алати
Пријави се
Трага: Дома ФЕИТ Наставен кадар Живко Коколански

Живко Коколански

Живко Коколански
ФЕИТ, Ул. Руѓер Бошковиќ бб.
Скопје П. Фах 574
Електронска пошта:
Телефон на канцеларијата: +389 2 3099 160

Образование:

  1. Живко Коколански дипломира на Електротехничкиот факултет на насоката Електроника и Телекомуникации во 2007 година, магистрира на Факултетот за електротехника и информациски технологии во 2010 година на насоката Електрични Мерења и Материјали, а докторира во Септември 2013 година со докторската дисертација со наслов "Подобрување на метролошките карактеристики кај дигитални мерни системи базирани на временско-дигитална конверзија".
  2. Во текот на студиите Коколански Живко извршува повеќе научни и студиски посети:
  3. • TU Ilmenau, Germany, “Modeling and simulation of measurement systems”, project ISSNB-DAAD, September – December 2004
  4. • AGH Krakow, Poland, “Virtual instrumentation in measurement and education in FEIT”, June – Jully 2006
  5. • AGH Krakow, Poland, “Wireless sensor networks based on the ZigBee protocol”, January 2008
  6. • International Atomic Energy Agency (IAEA), X-Ray Fluorescence, Establishing Nuclear Techniques for the Analysis and Preservation of National Cultural Heritage Objects, project MAK/2/005, September – December 2009
  7. Коколански Живко работи на Институтот за електрични мерења и материјали при ФЕИТ од 2007 година до денес.
  8. Поле на интерес: Аквизиција на податоци, програмабилна мерна инструментација, мерење јонизирачко зрачење, X-Ray Fluorescence

Работно искуство:

 


C.Gavrovski, Z.Kokolanski
-  "Altera Analyzes of Ionizing Radiation", International Scientific and Applied Science Conference, Sozopol, Bulgarija 2005


M.Srbinovska, C.Gavrovski, V.Dimcev, Z.Kokolanski
-  "PC Based RLC Meter", Ohrid, Macedonia 2006


C.Gavrovski, Z.Kokolanski
-  "FPGA Simulation of Pulse Ionizing Sensors and Analyzes if Descreet Floating Algorithm", International Scientific and Applied Science Conference, Sozopol, Bulgaria 2006


Z.Kokolanski, C.Gavrovski
-  "Temperature Correction Method Applied on ZigBee Measurement Data Transceiver", International Scientific and Applied Science Conference, Sozopol, Bulgaria 2008


Z.Kokolanski, M.Srbinovska, C.Gavrovski, V.Dimcev
-  "Laboratory Stand for Power Quality Monitoring and Power Measurements by Using Virtual Instrumentation", INDEL, Banja Luka, Bosnia and Herzegovina 2008


A.Simevski, Z.Kokolanski, G.Sutinovski
-  "Power Device Control Over Phone Line", INDEL, Banja Luka, Bosnia and Herzegovina 2008


V.Dimcev, Z.Kokolanski
-  "Virtual Instrument as a Tool for Teaching Power Quality", ICREPQ, Valensia, Spain 2009


V.Dimcev, K.Najdenkoski, V.Stoilkov, Z.Kokolanski
-  "Wind Energy Potential Asessment in Republic of Macedonia", ICREPQ, Valensia, Spain 2009


Z.Kokolanski, M.Srbinovska, C.Gavrovski, V.Dimcev
-  "Power Quality Monitoring and Power Measurement by Using Virtual Instrumentation", journal Electronics, ETFBL, Banja Luka, Bosnia and Herzegovina 2009


Z.Kokolanski, V.Dimcev
-  "System for Verification od Virtual Flickermeters", ICEST, V.Turnovo, Bulgaria 2009


В.Панајотов, В.Димчев, Ж.Коколански
-  "Виртуелен инструмент за мерење на фликер", Mako Cigre 2009


В.Димчев, К.Најденкоски, В.Стоилков, Ж.Коколански
-  "Сценарио за можно производство на енергија од ветерни централи во РМ", Mako Cigre 2009


Ж.Коколански, Ј.Ќосев, Ц.Гавровски
-  "Универзален безжичен програмабилен кондиционер за отпорнички мерни сетила", ЕТАИ, Охрид 2009


Z.Kokolanski, C.Gavrovski, V.Dimcev
-  "Improuving the Uncertainty in Direct Sensor to Microcontroller Interface", ETRAN, Donji Milanovac, Serbia 2010


Z.Kokolanski, C.Gavrovski, V.Dimcev
-  "Optimal Charging Time Interval in Direct Sensor to Microcontroller Interface", ICEST, Ohrid 2010


Z.Kokolanski, C.Gavrovski, V.Dimcev
-  "Dynamic Element Matching in Direct Sensor to Microcontroller Interface", EPE-PEMC, Ohrid 2010


C.Gavrovski, Z.Kokolanski
-  "Dialog Meters for Smart Grids", International Symposium ENERGETICS 2010, Ohrid 2010


Z.Kokolanski, C.Gavrovski, V.Dimcev
-  "Continual One Point Auto Callibration Technique in Direct Sensor to Microcontroller Interface", INDEL, Banja Luka, Bosnia and Herzegovina 2010


Z.Kokolanski, J.Kosev, C.Gavrovski, V.Dimcev
-  "Comparing the Clasical and Alternative Resistive Bridge Signal Conditioning", INDEL, Banja Luka, Bosnia and Herzegovina 2010


Z.Kokolanski, C.Gavrovski, V.Dimcev
-  "Continual One Point Auto-Calibration in Simple Sensor-Microcontroller Interface", in press, Journal Electronics, ETFBL, Banja Luka 2011

 

Ж. Коколански, Ц.Гавровски, В.Димчев

- “Подобрување на брзината на мерење при директна врска сетило-микроуправувач”, ЕТАИ, Охрид, Септември 2011

 

Z. Kokolanski, C.Gavrovski

- “Direct Sensor-to-Microcontroller Interfaces”, MASFOR 2012, Istanbul, Turkey Jun. 2012

 

Ж.Коколански, Ц.Гавровски, В.Димчев, М.Макрадули

- “Дигитална врска на пасивни мерни сетила со компјутерски систем за аквизиција на податоци”, Летен симпозиум за електроника и обработка на сигнали, Маврово, Македонија, Сптември 2012

 

Z. Kokolanski, C.Gavrovski, V.Dimcev, M.Makraduli

-  “Simple Interface for Resistive and Capacitive Sensors Based on Time Interval Modulation”, Annual Journal of Electronics, Sozopol, Bulgaria, Sep. 2012

 

Z. Kokolanski, C. Gavrovski

-  “Comparative Analysis of Calibration Performances in a Simple Interface for Passive Sensors”, INFOTEH-Jahorina, Mar. 2013

 

Z. Kokolanski, C. Gavrovski, V. Dimcev

-  “Improving the Single Point Calibration Technique in Direct Sensor-to-Microcontroller Interface”, International Measurement Confederation - IMEKO, Barcelona, Spain, Jul. 2013

 

Z. Kokolanski, C. Gavrovski, V. Dimcev, M. Makraduli

-  “Hardware Techniques for Improving the Calibration Performances in Direct Sensor-to-Microcontroller Interface”, Journal Metrology and Measurement Systems, in process, 2013

 

Z. Kokolanski, C. Gavrovski, V. Dimcev

-  “Single Point Calibration with Improved Accuracy in Direct Sensor-to-Microcontroller Interface”, IEEE Trans. Instrum. Meas., in process, 2013

 

Z. Kokolanski, C. Gavrovski, V. Dimcev, M. Makraduli

- “Simple Interface for Resistive Sensors Based on Pulse Width Modulation”, IEEE Trans. Instrum. Meas., in press, 2013

Дејства на документ
Презентација на ФЕИТ

Prezentacija_na_FEITdekemvri2017_m.jpg

ISO 9001:2008

Соопштенија

RoboMac_Logobezgodina.jpg


erasmus.png

Календар
октомври
« октомври 2021 »
повтсрчепесане
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031