Лични алати
Пријави се
Трага: Дома Настани Предавање на проф. д-р Андреј Богданов

Предавање на проф. д-р Андреј Богданов

кога 21.09.2011.
од 11:00 до 13:00
Додај настан во календар вКал (vCal)
иКал (iCal)

Во организација на Македонската секција на ИЕЕЕ (одделите за IT и SP), Здружението за ЕТАИ и Факултетот за електротехника и информациски технологии на 21.09.2011, среда во 11 часот во Салата за состаноци на ФЕИТ ќе се одржи предавање од проф. д-р Андреј Богданов (The Chinese University of Hong Kong, http://www.cse.cuhk.edu.hk/~andrejb/ ) на тема "Псевдослучајни низи".

Во прилог се дадени апстрактот од предавањето и кратката биографија на проф. Богданов.

Апстракт

Низата 6823030195 изгледа како низа на случајно избрани цифри но не е. Таа е дел од децималниот запис на бројот π. Со соодветен алгоритам таа може лесно да се распознае. Псеудослучајни низи се оние кои ниту алгоритмите не можат да кажат дека се случајно избрани, иако се создадени следејќи некое правило. Таквите низи се користат во криптографија, при стохастични (Монте Карло) симулации, во теоријата на интерактивни докази, и на многу други места. Во ова предавање ќе се обидам делумно да објаснам зошто се интересни, како се генерираат, и дали воопшто постојат псеудослучајни низи.

Куса биографија

Andrej Bogdanov is an assistant professor at the Department of Computer Science and Engineering and associate director of the Institute of Theoretical Computer Science and Communications at the Chinese University of Hong Kong. He obtained his Ph.D. from UC Berkeley in 2005. He was a postdoctoral associate at the Institute for Advanced Study in Princeton, DIMACS at Rutgers University, and ITCS at Tsinghua University before joining CUHK in 2008. His research interests are in computational complexity and cryptography.