Лични алати
Пријави се

Регулатива во областа на животната средина

Предмет: Регулатива во областа на животната средина

Код: ФЕИТ06013

Број на ЕКТС кредити: 6 ЕКТС

Неделен фонд на часови: 3+0+0+3

Наставник: проф. д-р Марија Кацарска

Содржина на предметната програма:

Меѓународни активности во подрачјето на заштита од влијание на електромагнетни полиња со ниски и високи фреквенции. ICNIRP препораки за ограничување на изложеноста на временски променливи електрични, магнетни и електромагнетни полиња со фреквенции до 300GHz. Директивите 1999/519/EC и 2004/40/EC на Европската комисија. CENELEC прописите ENV 50166-1 и ENV 50166-2. IEEE стандардот C95.1-1991. ANSI стандардите. IEC 61566 стандардот за мерење на изложеноста на радиофреквентни електромагнетни полиња. IEEE C95.3-1991 за мерење на потенцијално штетните електромагнетни полиња.

• Кјото протокол.

• Одржливо производство и употреба (конзумација). Интегрирана Продукт полиса за Европската Унија. Трите основи на одржливоста: животна, социјална и економска средина. Кратко запознавање со еколошките проценки: ЕМАС регулации, IPCC директиви, итн.

• Проценка на животен циклус на продукти (ISO 14040 серија).

• Регулативата (закони, стратегии и други документи) во областа на животната средина и нејонизирачките зрачења во нашата и во соседните земји.

Литература:

  1. C. Marsham, „The guide to the EMC Directive 89/336/EEC“, IEEE Press, 1996.
  2. ICNIRP, „Use of the ICNIRP EMF Guidelines“, ICNIRP Statement, 1999.
  3. United Nations, „Kyoto Protocol to the United Nations Framework Convention on Climate Change“, United Nations, 1998.
Презентација на ФЕИТ

Prezentacija_na_FEITdekemvri2017_m.jpg

ISO 9001:2008

Соопштенија

RoboMac_Logobezgodina.jpg


erasmus.png

Календар
октомври
« октомври 2019 »
повтсрчепесане
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031