Лични алати
Пријави се

Теорија на кодирање и сигурносни комуникации

Предмет: Теорија на кодирање и сигурносни комуникации

Код: ФЕИТ10031

Број на ЕКТС кредити: 6 ЕКТС

Неделен фонд на часови: 3+0+0+3

Наставник: проф. д-р Александар Ристески

Содржина на предметната програма: Преглед на современи кодни техники: примена на кодни шеми во оптички / безжични-мобилни / сателитски комуникациски системи. Граници на перформансите на кодовите. Анализа на перформансите и декодирање на Reed-Muller, BCH, Reed-Solomon кодови. Анализа на перформансите на LDPC кодови. Анализа на перформансите на конкатенирани кодни шеми и итеративно декодирање. Нови трендови во кодните техники. Напредни криптографски техники за обезбедување на сигурносни комуникации. Сигурносни аспекти на современи комуникациски системи. Стеганографија. Вметнување на тајни пораки при пренос на мултимедијални информации.

Литература:

  1. Tom Richardson, Ruediger Urbanke, “Modern Coding Theory,” Cambridge University Press, 2008.
  2. Darel Hankerson, Alfred Menezes, Scott Vanstone, “Guide to Elliptic Curve Cryptography,” Springer, 2004.
  3. Alexander Sergienko, “Quantum communications and cryptography,” CRC, 2005.
Презентација на ФЕИТ

Prezentacija_na_FEITdekemvri2017_m.jpg

ISO 9001:2008

Соопштенија

RoboMac_Logobezgodina.jpg


erasmus.png

Календар
aвгуст
« aвгуст 2022 »
повтсрчепесане
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031