Лични алати
Пријави се

Софтверски дефинирани мрежи

Предмет: Софтверски дефинирани мрежи

Код: ФЕИТ10023

Број на ЕКТС кредити: 6 ЕКТС

Неделен фонд на часови: 3+0+0+3

Наставник: Доц. д-р Перо Латкоски,   Проф. д-р Борислав Поповски

Содржина на предметната програма: Вовед во софтверски дефинирани мрежи (Software Defined Networking - SDN). Потреба од нова мрежна архитектура. Активни телекомуникациски мрежи и архитектури. Податочна рамнина кај SDN. Контролна рамнина кај SDN. Скалабилни и флексибилни податочни мрежи (VL2). OpenFlow-базирани софтверски мрежи (FloodLight, Mininet). SDN имплементациски модели. Софтверски екстензии за сигурност (FortNox), за безжични комуникации (OpenRadio, Odin), за мрежни функции (BigData, RouteFlow), за балансирање на сообраќај, за енергетска ефикасност. Мрежна визуелизација. Мрежна виртуелизација (OpenVSwitch). Апликации во телекомуникацискиот пазар. Примена кај мобилните мрежи.

Литература:

  1. ИЕЕЕ, “Software Defined Networking,” ИЕЕЕ, ISBN 1467345547, 9781467345545, 2012.
  2. Jesse Russell, Ronald Cohn, “Openflow,” Book on Demand, ISBN 5512030035, 9785512030035, 2012.
  3. Eugene Grayver, Implementing Software Defined Radio, Springer, 2011.
Презентација на ФЕИТ

Prezentacija_na_FEITdekemvri2017_m.jpg

ISO 9001:2008

Соопштенија

RoboMac_Logobezgodina.jpg


erasmus.png

Календар
aвгуст
« aвгуст 2022 »
повтсрчепесане
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031