Лични алати
Пријави се

ОФДМ и МИМО технологии за широкопојасни системи и стандарди

Предмет: ОФДМ и МИМО технологии за широкопојасни системи и стандарди

Код: ФЕИТ10017

Број на ЕКТС кредити: 6 ЕКТС

Неделен фонд на часови: 3+0+0+3

Наставник: Проф. Венцеслав Кафеџиски

Содржина на предметната програма: Широкопојасни системи. ОФДМ. Модулација и демодулација, естимација на канал и PAPR кај ОФДМ. Повеќекориснички пристап со ОФДМА. Оптимално доделување на ресурси кај ОФДМА. МИМО. Техники за пренос кај еднокориснички МИМО системи. Повеќекориснички МИМО системи. Капацитет на МИМО повеќекориснички системи во uplink и downlink. Техники на пренос кај повеќекориснички МИМО системи. Повеќеклеточни ОФДМА системи. Повеќеклеточни МИМО системи. Мрежни МИМО системи. Управување со интерференцијата кај повеќеклеточни системи. Порамнување на интерференцијата. Стандарди базирани на ОФДМ и МИМО: LTE и LTE Advanced стандарди, WiMAX стандарди, WLAN стандарди, UWB стандарди, стандарди за дигитална телевизија DVB-T, DVB-T2 и DVB-H.

Литература:

  1. J. Li, X. Wu, R. Laroia, “OFDMA Mobile Broadband Communications: A Systems Approach,” Cambridge University Press, 2013.
  2. H. Huang, C. B. Papadias, S. Venkatesan, “MIMO Communication for Cellular Networks,” Springer, 2012.
  3. B. Bing, “Broadband Wireless Multimedia Networks,” Wiley, 2013.
Презентација на ФЕИТ

Prezentacija_na_FEITdekemvri2017_m.jpg

ISO 9001:2008

Соопштенија

RoboMac_Logobezgodina.jpg


erasmus.png

Календар
aвгуст
« aвгуст 2022 »
повтсрчепесане
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031