Лични алати
Пријави се

Напредни телекомуникациски мрежи

Предмет: Напредни телекомуникациски мрежи

Код: ФЕИТ10015

Број на ЕКТС кредити: 6 ЕКТС

Неделен фонд на часови: 3+0+0+3

Наставник: Проф. д-р Лилјана Гавриловска

Содржина на предметната програма: Преглед на трансмисиони техники (каналски и пакетски) и трансмисиони инфраструктури во модерните телекомуникациски мрежи. Преглед на широкопојасни пристапни технологии.

Напредни пристапни телекомуникациски мрежи. xDSL, кабелски пристап, PLC, безжичен пристап.

Основи на MPLS i GMPLS. Концепт на Carrier Ethernet.

Рутирачки алгоритми (класификација и карактеристики) Напредни решенија за управување.

IMS. Интеграција. Развој на NGN. Сервисни примери.

Телесообраќаен инженеринг на NGN. All-IP архитектури. Анализа на перформанси на all-IP мрежи (пропустност, доцнење).

Преглед на технологии за безжично омрежување. Регулатива и стандардизација во телекомуникациски мрежи.

Пример за решение (Case study).

Краток преглед на безжични и мобилни напредни мрежни решенија. Тенденции на равој на телекомуникациските мрежи.

Литература:

  1. J. L. Salina, P. Salina, “Next Generation Networks: Perspectives and Potentials,” John Wiley and Sons, 2008.
  2. H. Hanrahan, “Network Convergence: Services, Applications, Transport and Operations Support
  3. John Wiley and Sons,” 2007.
  4. T. A. Wysocki, A. Dadej, B. A. Wysocki, “Advanced Wired and Wireless Networks (Multimedia Systems and Applications),” Springer, 2004.

 

Презентација на ФЕИТ

Prezentacija_na_FEITdekemvri2017_m.jpg

ISO 9001:2008

Соопштенија

RoboMac_Logobezgodina.jpg


erasmus.png

Календар
aвгуст
« aвгуст 2022 »
повтсрчепесане
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031