Лични алати
Пријави се

Напредни интернет технологии

Предмет: Напредни интернет технологии

Код: ФЕИТ10014

Број на ЕКТС кредити: 6 ЕКТС

Неделен фонд на часови: 3+0+0+3

Наставник: Проф. д-р Тони Јаневски

Содржина на предметната програма: Напредни Интернет архитектури и технологии. Интернет протоколи, IPv6. DNS-ENUM. Напредни техники на рутирање, мултикаст. QoS во Интернет, MPLS и сообраќаен инженеринг, резервација на ресурси, диференцирани сервиси. scheduling, policing, queueing. Мерење и моделирање на Интернет сообраќај. Мултимедиски IP комуникации, пренос на streaming аудио и видео преку Интернет. Peer-to-peer технологија. Интернет телефонија, SIP, H.323. Мобилност во Интернет (Мobile IP, номадска мобилност). Адаптивни сервиси, instant messaging, IPTV. HIP (Host Identity Protocol).

Литература:

  1. Вилијамс Сталингс, “Податочни и компјутерски комуникации,” Арс Ламина, 2010.
  2. Behrouz A. Forouzan, “TCP/IP Protocol Suite – Fourth Edition,” Mc-Graw-Hill, 2010.
  3. Henry Sinnreich, Alan B. Johnston, “Internet communications using SIP: Delivering VoIP and multimedia services with Session Initiation Protocol – Second Edition,” Wiley Publishing, 2006.
Презентација на ФЕИТ

Prezentacija_na_FEITdekemvri2017_m.jpg

ISO 9001:2008

Соопштенија

RoboMac_Logobezgodina.jpg


erasmus.png

Календар
aвгуст
« aвгуст 2022 »
повтсрчепесане
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031