Лични алати
Пријави се

Напредни безжични и мобилни мрежи

Предмет: Напредни безжични и мобилни мрежи

Код: ФЕИТ10012

Број на ЕКТС кредити: 6 ЕКТС

Неделен фонд на часови: 3+0+0+3

Наставник: Проф. д-р Лилјана Гавриловска

Содржина на предметната програма: Преглед на технологии за безжично омрежување. Напредни решенија на безжични и мобилни мрежи (HSPA+, 3G LTE, IMT-Advanced, сателитски UMTS, Mobile WiMAX, IEEE 802.20, IEEE 802.11n). Преглед на DVB техонологии.  Телесообраќаен инженеринг на безжични и мобилни мрежи. Моделирање и димензионирање на безжични и мобилни мрежи. Мрежно планирање. Одредување капацитет на систем и оптимална покриеност. Анализа на перформанси на алгоритми за управување со радио ресурси во безжични и мобилни мрежи (контрола на моќност, хендовер, пристап, натрупување). Управување со конекции (мобилност, сесии). Анализа на конкретни сценарија. Интеграција на навигациски и комуникациски системи. Локализација на корисник. Локациски базирани сервиси. Ситуациски базирани сервиси. Напредни решенија за откривање сервиси во безжични и мобилни мрежи. Контекст базирани сервиси. Сензорски мрежи. Напредни алгоритми за контрола и управување со сензорски мрежи. Реализирање конкретни тестни сценарија со сензорски мрежи. Одбрани делови од персонални мрежи (WPAN, WBAN). Развој на медиумски независен хендовер. Стандардизација (IEEE 802.21). Кооперативни мрежи. Социјални, оперативни и комуникациски аспекти. Имплементација.  Когнитивни мрежи. Архитектури и протоколи. Фундаментални граници. Спектрална свесност.  Стандардизација  и нови сандарди (пр. IEEE 802.22, IEEE 802.11p, -af, -ae). Развој кон 4G. Стандардизациски активности (3GPP, ITU, ETSI, IEEE 802.x) Иноваивни мрежни решенија.

Литература:

  1. L. Gavrilovska, R. Prasad, “Ad Hoc Networks: Towards Seamless Communications”, Springer, 2006.
  2. M. Sauter, “Beyond 3G – Bringing Networks, Terminals and the Web Together: LTE, WiMAX, IMS, 4G Devices and the Mobile Web 2.0”, John Wiley and Sons, 2009.
  3. F. H. P. Fitzek, M. Katz, “Cognitive Wireless Networks: Concepts, Methodologies and Visions Inspiring the Age of Enlightenment of Wireless Communications”, Springer, 2007.

Презентација на ФЕИТ

Prezentacija_na_FEITdekemvri2017_m.jpg

ISO 9001:2008

Соопштенија

RoboMac_Logobezgodina.jpg


erasmus.png

Календар
aвгуст
« aвгуст 2022 »
повтсрчепесане
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031