Лични алати
Пријави се

ИКТ системи за енергетска ефикасност и одржлив развој 2

Предмет: ИКТ системи за енергетска ефикасност и одржлив развој 2

Код: ФЕИТ10007

Број на ЕКТС кредити: 6 ЕКТС

Неделен фонд на часови: 3+0+0+3

Наставник: проф. д-р Александар Ристескидоц. д-р Перо Латкоски

Содржина на предметната програма: Напредни можности за користење на ИКТ системи за енергетска ефикасност и одржлив развој. Нови трендови за примена на ИКТ системи за: управување со производство, пренос и дистрибуција на електрична енергија; транспорт и логистика; автоматизација на индустриски процеси; автоматизација на домови; управување со објекти;управување со инфраструктура; управување со јавни сервиси; намалување на емисија на CO2 и ефект на глобално затоплување и климатски промени. Енергетска ефикасност преку виртуелно присуство (telepresence). Трендови за енергетски ефикасни модели за R&D. Нови бизнис модели за енергетски и телеком оператори. Развој на нови апликации и услуги. Трендови во регулативата. Потрошувачка на енергија во ИКТ системите. Енергетско-ефикасни ИКТ системи. Методи и модели за оптимизација на ИКТ системите за зголемување на нивната енергетската ефикасност.

Литература:

  1. Penni McLean-Conner,  “Energy Efficiency: Principles and Practices”, PennWell Corp., 2009
  2. ICT for Energy Efficiency (ICT4EE), 2010
  3. Џејмс Ворен, “Менаџирање на енергијата за транспорт”, Превод: Арс Ламина, Скопје, 2009
Презентација на ФЕИТ

Prezentacija_na_FEITdekemvri2017_m.jpg

ISO 9001:2008

Соопштенија

RoboMac_Logobezgodina.jpg


erasmus.png

Календар
aвгуст
« aвгуст 2022 »
повтсрчепесане
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031