Лични алати
Пријави се

Енергетски ефикасно омрежување

Предмет: Енергетски ефикасно омрежување

Код: ФЕИТ10006

Број на ЕКТС кредити: 6 ЕКТС

Неделен фонд на часови: 3+0+0+3

Наставник: Проф. д-р Лилјана Гавриловска

Содржина на предметната програма: Поим за енергетска ефикасност во телекомуникациите. Фундаментални концепти, архитектура и модели. Механизми за енергетска ефикасност на физичко, MAC и мрежно ниво. Алгоритми за energy harvesting во безжични мрежи. Преглед на енергетски ефикасни решенија во современите безжични мрежи (целуларни, сензорски, ad-hoc и хетерогени мрежи). Управување со Smart Grid околина. Генерални рамки за евалуација на енергетска ефикасност (E3F) на телекомуникациски системи (системски, ресурсни и сообраќајни модели, релевантни метрики и Case studies: Енергетска ефикасност во LTE). Нови стандарди и стандардизациски активности за енергетски ефикасни мрежи. Истражувања во областа, минати, тековни проекти и идни насоки.

Литература:

  1. F. R. Yu, X. Zhang, V. C. M. Leung, “Green Communications and Networking”, CRC Press, 2012.
  2. M. Poniatowski, “Foundation of Green IT: Consolidation, Virtualization, Efficiency and ROI in the Data Center”, Prentice Hall, 2009.
  3. J. Wu, S. Rangan, H. Zhang, “Green Communications: Theoretical Fundamentals, Algorithms and Applications”, CRC Press, 2012.

Презентација на ФЕИТ

Prezentacija_na_FEITdekemvri2017_m.jpg

ISO 9001:2008

Соопштенија

RoboMac_Logobezgodina.jpg


erasmus.png

Календар
aвгуст
« aвгуст 2022 »
повтсрчепесане
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031