Лични алати
Пријави се

Бизнис менаџмент во телекомуникациите

Предмет: Бизнис менаџмент во телекомуникациите

Код: ФЕИТ10002

Број на ЕКТС кредити: 6 ЕКТС

Неделен фонд на часови: 3+0+0+3

Наставник: проф. д-р Александар Ристески

Содржина на предметната програма: Историски развој на телекомуникацискиот бизнис. Географски развој на телекомуникациските технологии и сервиси. Глобализација. Регулативата како рамка за делување на телекомуникациските компании. Монопол и конкуренција. Сегментација на телеком пазарите. Бизнис модели на организација на телеком оператори. Елементи на телекомуникациски бизнис менаџмент: менаџмент на проекти/процеси, човечки ресурси, одлуки, ризици, брендови, сигурност итн. Стратегии за развој и планирање на телекомуникациски бизнис. Предвидување на развојот на технологиите, сервисите и пазарот за нив. Бизнис-интелигенција во телекомунукацискиот сектор. Истражување и технолошки развој. Патентирање на нови идеи. Интеграција на нови технологиии и сервиси. Развој на нови продукти и сервиси. Финансиски анализи. Подготовка на business case. Елементи на бизнис план. Маркетинг. Предизвици и деловни можности на алтернативни телеком оператори. Конвергенција на фиксни и мобилни/безжични телекомуникации. Влијание на подемот на комуникациско-информациските технологии врз трендовите во телекомуникацискиот бизнис.

Литература:

  1. H. M. Schoening, “Business Management of Telecommunications”, Prentice Hall, 2004
  2. S. Majumdar, I. Vogelsang, M. Cave, “I Handbook of Telecommunications Economics”, Vol. 1 and 2, North Holland, 2006
  3. I. Walden, “Telecommunications Law and Regulation”, Oxford University Press, 2012
Презентација на ФЕИТ

Prezentacija_na_FEITdekemvri2017_m.jpg

ISO 9001:2008

Соопштенија

RoboMac_Logobezgodina.jpg


erasmus.png

Календар
aвгуст
« aвгуст 2022 »
повтсрчепесане
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031