Лични алати
Пријави се

Безжични мултимедиски мрежи

Предмет:Безжични мултимедиски мрежи

Код:ФЕИТ10001

Број на ЕКТС кредити: 6 ЕКТС

Неделен фонд на часови:3+0+0+3

Наставник: Проф. д-р Тони Јаневски

Содржина на предметната програма: Архитектури на мобилни мултимедиски мрежи. Анализа на мултимедиски мобилни мрежи. Макро-мобилност (Mobile IP). Микро-мобилност. TCP/IP преку безжична мрежа. MMS, EMS, IM (Instant Messaging) сервиси, локациски-зависни и push сервиси во мобилен Интернет. Сервиси во реално време преку безжични мултимедиски мрежи: пренос на видео/аудио, ТВ преку безжична мрежа, видео конференции. VoIP (Voice over IP) сервиси преку безжични мултимедиски мрежи. IPTV сервиси преку безжични мултимедиски мрежи. Дистрибуција на содржини. Перформанси на целуларни мултимедиски мрежи (QoS - Quality of Service). KPI (Key Performance Indicators) во безжични мултимедиски мрежи. Сигнализациски мрежни архитектури преку безжични IP мрежи. ААА (Authentication, Authorization, Accounting) и сигурност во безжични мултимедиски мрежи.

Литература:

  1. Toni Janevski, “Traffic Analysis and Design of Wireless IP Networks,” Artech House2003.
  2. IETF стандарди и документи, “Request For Comments (RFC),”IETF.
  3. ITU стандарди и документи, 3GPP стандарди, “ITU recommendations, 3GPP recommendations,”ITU, 3GPP.
  4. IEEE Communications Magazine, IEEE Network, IEEE/ACM Transactions on Networking, “Трудови од IEEE списанија”, IEEE.
Презентација на ФЕИТ

Prezentacija_na_FEITdekemvri2017_m.jpg

ISO 9001:2008

Соопштенија

RoboMac_Logobezgodina.jpg


erasmus.png

Календар
aвгуст
« aвгуст 2022 »
повтсрчепесане
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031