Лични алати
Пријави се
Трага: Дома Новости BalkanCom 2019

BalkanCom 2019

Од 10 до 12 јуни 2019 год. во Скопје се одржа третата конференција по телекомуникации „BalkanCom 2019”. Овогодинешната конференцијата беше фокусирана на идните мобилни технологии, под мотото „5G and beyond” и беа сублимирани актуелните прашања и истражувања во областа на информациско-комуникациските технологии. Конференцијата ја отвори министерот за информатичко општество и администрација, г-дин Дамјан Манчевски и генералниот директор на Македонски телеком г-дин Никола Љушев, зборувајќи за развојот на телекомуникациите во земјата и идните планови за воведување на 5G. На конференцијата учествуваа околу 100 учесници, од 22 земји, меѓу кои три пленарни предавачи и шест панелисти со светско реноме. Беа организирани и шест специјални сесии од областа безжичните комуникации, информациските системи и телекомуникациските мрежи. На конференцијата се даде можност и на идните студенти да ги претстават своите трудови на студентска сесија.

Главната цел на BalkanCom е да ги собере истражувачите од академските кругови, истражувачките лаборатории и индустријата од целиот свет токму на Балканскиот регион. Конференцијата се осврнува на важни предизвици во развојот на комуникациите и омрежувањето, овозможува трансфер на знаење и истовремено го зајакнува потенцијалот и талентот што се наоѓа на Балканскиот полуостров.

Конференцијата беше технички помогната од Факултетот за електротехника и информациски технологии, и спонзорирана од Македонски телеком (Golden Sponsor) и Vista Group (Silver Sponsor). Како дел од организацијата на BalkanCom 2019, беа и студентите од ФЕИТ и студентската организација EESTEC.