Лични алати
Пријави се

Управување со ризици и осигурување

Предмет: Управување со ризици и осигурување

Код: ФЕИТ00028

Број на ЕКТС кредити: 6 ЕКТС

Неделен фонд на часови: 3+0+0+3

Наставник: д-р Климе Попоски

Содржина на предметната програма:

Основни концепти на ризикот

  • значење на ризикот, можност за штети, перил и хазард, видови ризици, концепт на трошок од ризик, максимилизација на вредноста на фирмата и трошок од ризикот;

Управување со ризици

  • значење на управување со ризиците, цели на управување со ризиците, индивидуално управување со ризици и трошок од ризик, управување со ризикот и општественото богатство, чекори во управувањето со ризици, идентификација на изложеност на штети, анализа на изложеност на штети, избор на техника за справување со изложеност на штети, имплементација и мониторинг на програмата за управување со ризици;

Осигурување и ризик

  • дефиниција на осигурување, основни карактеристики на осигурување, осигурителни ризици, неповолна селекција и осигурување, видови осигурувања, придонес и трошок на осигурувањето во однос на општеството;

Осигурителни операции

  • одредување цени, преземање ризици, продажба, ликвидација на штети, реосигурување, инвестиции и други функции;

Видови друштва на осигурување и сопственост, финансиска и оперативна структура

  • Концепт на економски капитал, сопственост и извори на капитал, финансиски извештаи и пресметка на рациа, фактори кои влијаат на одлуката за капиталот, осигурителни операции, реосигурување и ризикот од несолвентност;

Основи на законски принципи

  • принципи на обештетување, принцип на осигурителен интерес, принцип на субригација, принцип на крајно добра вера;

Регулација на осигурувањето, несолвентност, рејтинг на солвентност и режим на солвентност

  • Потреба од регулатива, историски развој на регулација, цели на регулација, методи на регулација, област на регулација, несолвентност на осигурители, рејтинг на солвентност, ризично базиран капитал и маргина на солвентност;

Осигурување на живот;

Здравствено осигурување;

Имотно осигурување и осигурување од одговорност;

Домаќинско осигурување;

Моторно осигурување;

Комерцијално осигурување и други видови осигурувања;

Литература:

  1. Harrington, S.E. and Niehaus, G.R. Risk Management and Insurance, second ed.McGrawHill, 2003
  2. Vaughan, E.J., and Vaughan, T.M.  “Fundamentals of  Risk and Insurance”, 8th ed.John Wiley & Sons, Inc, 2004
  3. Redja, G.E. “Principles of Risk Management and Insurance”,  10 ed.    Pearson Education Inc, 2007
Презентација на ФЕИТ

Prezentacija_na_FEITdekemvri2017_m.jpg

ISO 9001:2008

Соопштенија

RoboMac_Logobezgodina.jpg


erasmus.png

Календар
септември
« септември 2021 »
повтсрчепесане
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930